Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Wincentego Witosa w Nawojowej

Gastronomia

"Przez żołądek do serca"

Wycieczka IVE TŻiU do Zakopanego

W dniach 2-4 października 2017 roku klasa IVE TŻiUG pod opieką Pani Anny Wilk wyjechała na trzydniową wycieczkę zawodowo-krajoznawczą do Zakopanego.
Pierwszego dnia zaraz po zakwaterowaniu w pensjonacie wyruszyliśmy w góry. Na początku udaliśmy się na Polanę Szymoszkową, a następnie przespacerowaliśmy się na Gubałówkę. Zjazd kolejką obfitował w piękne widoki,którymi byliśmy zchwyceni. Kolejnym etapem zwiedzania był szczyt Kasprowy Wierch.Dla kogoś, kto pierwszy raz miał okazję podziwać piękno Tatrzańskich szczytów, była to uczta dla oczu.Wieczorem wszyscy udaliśmy się na wspólną kolację przy góralskiej kapeli w karczmie Owczarnia.

Drugi dzień pobytu to wycieczka zawodowa do Hotelu Marcure-Kasprowy,w którym zostaliśmy oprowadzeni przez Panią Małgorzatę Dworzak. Kuchnia i jej zaplecze- szefuje tam Pani Zofia Listosz, która zapoznała nas z bogatą i zróżnicowaną ofertą gastronomiczną. Oferta konferencyjna-Pan Mateusz Marasek,przedstawił nam całą organizację konferencji,bankietów,targów i szkoleń. Dziękujemy pracownikom Hotelu Mercure-Kasprowy za czas i ogrom wiadomości, które nam przekazali. Dzień trzeci spędziliśmy podziwiając uroki Zakopanego. W godzinach popołudniowych wszyscy dotarliśmy do Nowego Sącza zdrowi,wypoczęci i pełni nadziei na kolejny wyjazd.

Czytaj więcej...

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Zawód  technika żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z zawodów kucharza, technika żywienia i gospodarstwa domowego  technika organizacji usług gastronomicznych. Obecnie zawód ten w sposób profesjonalny kształcony w naszej szkole pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania prac zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.

Zapraszamy młodzież do naszej szkoły na stanowisko menadżera gastronomii, który znając wszystkie działy gastronomii i potrafiąc pracować na stanowiskach pracy w tych działach ma wiedzę umożliwiającą mu zarządzanie pracownikami w obiekcie hotelowym lub w firmach cateringowych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, a także z organizacją przyjęć okolicznościowych.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Zajęcia odbywać się będą w pracowniach gastronomicznych wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający rozwijanie umiejętności w naturalnych warunkach zawodowych.Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilku godzinnych podczas, których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie konsumuje je.

 

Wszystkie zajęcia praktyczne realizowane są od wielu lat w restauracjach i hotelach na terenie województwa małopolskiego . Młodzież podczas praktyk miesięcznych ma możliwość wyjazdu do Wielkiej Brytanii i do Włoch .

Nadmienić należy, że od wielu lat szkoła prowadzi programy unijne ,obecnie Praktyka w Unii Europejskiej”, POWERVET- 2015-1-PL01-KA102- 015066 realizowanego przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe //akcja1 - Mobilność edukacyjna ,  w  ramach których organizowane są praktyki zagraniczne dla młodzieży całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.

29 maja 2016r. uczniowie klasy 2i3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  wyjeżdżają na praktyki do Wielkiej Brytanii .
Szkoła organizuje praktyki w kraju i za granicą w hotelach 3, 4 i 5 gwiazdkowych.

Absolwent tego kierunku może podejmować pracę w:

  • we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
  • na stanowisku menadżera gastronomii w obiektach hotelowych
  • obiektach zbiorowego żywienia,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,
  • organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania

Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.