Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej

  • ZSP
  • 2
  • 3
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

 

 

 

W ramach projektu Erasmus + pt. "Praktyka w brytyjskich restauracjach" nr 2018-1-PL01-KA102-048087 20-osobowa grupa uczniów naszej szkoły kierunków gastronomicznych odbywała staż w malowniczym mieście Portsmouth w Wielkiej Brytanii.

 

 

W ramach projektu "Praktyka w brytyjskich restauracjach" nr 2018-1-PL01-KA102-048087 20-osobowa grupa uczniów naszej szkoły kierunków gastronomicznych odbywała staż w malowniczym mieście Portsmouth w Wielkiej Brytanii.Dwutygodniowy staż realizowany był w dniach 17-28 września 2018 r. w odpowiednio dobranych zakładach gastronomicznych. W trakcie praktyki w brytyjskich restauracjach uczniowie nabyli nowe umiejętności w zakresie gastronomii, zaobserwowali sposoby organizacji pracy i zarządzania firmami. Poznali głównie potrawy brytyjskie, ale mieli również możliwość przygotowywania potraw z różnych stron świata, m.in. kuchni francuskiej czy indyjskiej. Dodatkowym atutem była szansa sprawdzenia i poszerzenia umiejętności językowych oraz poznania kultury gospodarzy.

 

Weekend w trakcie pobytu w Wielkiej Brytanii spędziliśmy zwiedzając deszczowy Londyn
i poznając atrakcje turystyczne Portsmouth. Był to również czas na wspólne spotkania i zakupy.
 

w trakcie ceremonii podsumowującej staż w siedzibie organizacji przyjmującej IBD Partnership każdy uczestnik otrzymał certyfikat udziału w projekcie. Uczniowie otrzymają także Europass Mobility oraz certyfikat ECVET, co podniesie ich atrakcyjność na rynku pracy.

 

Ponadto, uczniowie wezmą udział w programie eTwinning w ramach projektu ”Our Traditional Cuisine” i we wspólpracy ze szkołami w Hiszpanii i na Węgrzech opracują multimedialne prezentacje tradycyjnych potraw danego regionu, a następnie przygotują własnoręcznie wybrane potrawy zaprzyjaźnionych szkół, które zaprezentują zaproszonym gościom do degustacji.

Projekt "Praktyka w brytyjskich restauracjach" został w całości dofinansowany z programu Erasmus+ Kształcenie i szkolenie zawodowe.

NASZE ATUTY