Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej

DJ-ImageSlider

  • ZSP
  • 2
  • 3
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

https://www.sadeczanin.info/kultura-edukacja-religia/hodowla-koni-kuchnia-molekularna-i-budownictwo-te-szkole-wybieraja-najlepsi?page=0%2C0

wywiad dyrektora Michała Bulzaka umieszczony na sadeczanin.info

Hodowla koni, kuchnia molekularna i budownictwo. Tę szkołę wybierają najlepsi!

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej to miejsce, które kształci prawdziwych fachowców. Zorganizowana na imponującym poziomie nauka umożliwia młodym ludziom wszechstronny rozwój i nabycie umiejętności, które zwiększają ich szanse na znalezienie atrakcyjnej pracy. O tym, jak wygląda edukacja w nawojowskiej szkole, rozmawiamy z Michałem Bulzakiem, dyrektorem placówki.Naszą młodzież kształcimy w następujących kierunkach: Technik Architektury Krajobrazu, Technik Hodowli Koni, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Informatyk oraz Technik Weterynarii – opowiada Michał Bulzak, Dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej. - Wielozawodowa Branżowa Szkoła I stopnia oferuje z kolei specjalności takie jak: betoniarz-zbrojarz, murarz-tynkarz, elektromechanik, kucharz, stolarz, mechanik pojazdów samochodowych, mechanik-monter maszyn i urządzeń, fryzjer, sprzedawca, rolnik oraz ogrodnik.Niebawem uruchamiamy dwa nowe kierunki – Technik Ekonomista i Technik Budownictwa

 Technik Hodowli Koni to specjalność, z której jesteśmy szczególnie dumni. Nasi uczniowie przez cztery lata uczęszczają na zajęcia z jazdy konnej. Dzięki temu nabywają umiejętności niezbędne do pełnienia funkcji instruktora hipoterapii, prowadzenia własnego ośrodka jeździeckiego, agroturystyki, a także turystyki konnej. Prowadzący zajęcia Jacek Wodyński jest znanym w całym kraju trenerem polskiej kadry narodowej juniorów.

Dowiedzieliśmy się, że w tym roku w pracowniach pojawiły się zwierzęta, które ułatwiają przygotowanie do zawodu weterynarza. Młodzież ma zajęcia między innymi w prosektorium. Dzięki temu uczniowie mogą nabyć umiejętności praktyczne – asystować przy prawdziwych operacjach, przygotowywać zwierzęta do zabiegów oraz dbać o ich zdrowie.

- Współpracujemy z lekarzem weterynarii Marianem Jankiszem. Specjalność Technik Weterynarii od zawsze była moim marzeniem. Dzięki wsparciu województwa i powiatu udało się otworzyć klasę, która niezmiennie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród miłośników zwierząt – twierdzi dyrektor.

 

 

 

 

 

 

- Jeśli chodzi o specjalność Technik Informatyk – niedawno zakończyliśmy remont całej pracowni. W sali pojawiły się 23 stanowiska – nowe komputery wysokiej klasy z zainstalowanym oprogramowaniem ułatwią uczniom zdobywanie kwalifikacji zawodowych.Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych – właśnie w tej dziedzinie nawojowska szkoła osiąga liczne sukcesy. Zdawalność egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe wynosi w tym przypadku 100 proc. - Podczas konkursów kulinarnych zawsze znajdujemy się w czołówce – komentuje Michał Bulzak. - Prowadzimy zajęcia w najbardziej znanych hotelach na Sądecczyźnie. Dyrektorzy placówek są bardzo zadowoleni z naszej młodzieży - dodaje.

Wszystko to zasługa wspaniałego zespołu: Teresy Sendeckiej, Anny Wilk oraz Elżbiety Repel - nauczycielek zawodu, które przygotowują młodzież do olimpiad. Za sukcesami przyszłych techników architektury krajobrazu stoi Maria Kiełbasa. 

Nasza szkoła wyróżnia się na tle innych powiatów w Małopolsce. Oferta edukacyjna nie byłaby tak bogata, gdyby nie wsparcie ze starostwa. Marek Kwiatkowski, starosta nowosądecki, przeznaczył ogromne środki na rozwój szkoły, pomoc dydaktyczną, a także wyposażenie sal gastronomicznych w nowoczesne piece i najnowsze kuchenki. Również dzięki starostwu udało się wyremontować pracownię informatyczną i wybudować profesjonalne boisko, odpowiadające najwyższym standardom sportowym.

Obecnie czekamy na drugi etap budowy  - niebawem powstaną trybuny, które pomieszczą około 150 widzów. Pracujemy również nad zagospodarowaniem terenu wokół boiska, które wyposażone jest w oświetlenie LED i specjalną nawierzchnię chłonącą wodę. Dzięki temu można bezpiecznie uprawiać sport mimo deszczu i nawet w późnych godzinach wieczornych. Łączna kwota dotacji, jaką otrzymaliśmy z powiatu i województwa na rozwój placówki, wyniosła niemal milion złotych, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni – podkreśla dyrektor szkoły.Zazwyczaj trafiają do nas uczniowie, którzy już wcześniej zetknęli się w jakiś sposób z danym zawodem i obserwowali wybrany przez nich kierunek kształcenia. Co więcej, nasi uczniowie mogą rozwijać swoje umiejętności kulinarne związane z kuchnią molekularną, wykorzystywać niekonwencjonalne sposoby i kreatywnie gotować.

A jak szkoła radzi sobie z nauczaniem na odległość? Z wiadomych powodów prowadzenie zajęć w klasycznej formie od kilku tygodni nie jest możliwe…

- Nauczanie zdalne nie sprawia nam kłopotu. Szkoła od kilku lat prowadzi zajęcia online przez chmurę edukacyjną. Mamy odpowiednie urządzenia – kamery, rzutniki i tablice interaktywne. Nauczyciele korzystają z dostępnych narzędzi, przygotowują również filmy instruktażowe. Zajęcia odbywają się za pomocą platform. Wiedzę uczniów sprawdzamy przez Skype, a indywidualne problemy i wątpliwości rozwiązujemy przez Messengera, Whatsapp i Facebooka.

W tym roku miała odbyć się u nas Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Niestety z powodu epidemii musieliśmy podjąć decyzję o jej przełożeniu – wyjaśnia Anna Bartusiak, wicedyrektor szkoły. - Bardzo tęsknimy za naszą młodzieżą!

Jak udało nam się dowiedzieć, przy szkole działa internat. Pomieszczenia, które placówka udostępnia uczniom, są jak małe mieszkania - wyposażone w łazienki i aneksy kuchenne.

 

 

 

NASZE ATUTY