Jesteś tutaj: Start
Młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej może już korzystać z nowoczesnego boiska sportowego. Dzisiaj uroczyście przecięto wstęgę.Dokonali tego: senator Wiktor Durlak, marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski i starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski.Budowa wielofunkcyjnego boiska sportowego przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Nawojowej była możliwa dzięki projektowi „Małopolska infrastruktura rekreacyjno-sportowa – MIRS” współfinansowanego z budżetu Województwa Małopolskiego. Wartość umowy na roboty budowlane wyniosła 349 528,18 zł, a dofinansowanie udzielone przez Województwo Małopolskie w formie dotacji celowej - 168 000,00 zł.Boisko ma wymiary: 22 m x 44 m.Boisko ma nawierzchnię, która pozwala na grę nawet po opadach deszczu, jest nowoczesne i oświetlone. Wykonano nową nawierzchnię poliuretanową,umożliwia grę w piłkę nożną , ręczną, siatkówkę i koszykówkę.Starosta przekazał dyrektorowi Zespołu Szkół w Nawojowej Michałowi Bulzakowi promesę na 2 tysiące złotych, a marszałek województwa Witold Kozłowski – piłki do gry. W dzisiejszym spotkaniu wzięli udział m.in.: senator Wiktor Durlak, marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski, wicestarosta Antoni Koszyk, członek Zarządu Edward Ciągło, wójt gminy Nawojowa dr Stanisław Kiełbasa, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Nowosądeckiego Ryszard Poradowski, radni - Maria Barbara Szarota, Stanisław Dąbrowski, Paweł Łabuda, Marek Pławiak, a także sekretarz Powiatu Monika Dziedzina i dyrektorzy szkół powiatowych.
Obchodzone 11 listopada Narodowe Święto Niepodległości jest polskim świętem państwowym upamiętniającym odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 roku. Uwolnienie kraju z jarzma zaborców nastąpiło po 123 latach trwania zniewolenia.Święto zostało ustanowione ustawą z dnia 23 kwietnia 1937, przywrócono je ustawą w w 1989r.W naszej szkole z tej okazji odbyła się uroczysta akademia
Rozpoczęły sie ostatnie prace jesienne w ogrodzie,uczniowie 2 klasy technikum architektury krajobrazu przygotowują rabaty róż do zimy oraz wykonują prace wokół szkoły.Zapoznają się z obsługą sprzętu geodezyjnego pod kierunkiem mgr inż.M.Kiełbasa
Wolontariusze naszej szkoły posprzątali Ogród Pamięci w Nawojowej. Mimo chłodu z uśmiechem i radością w sercu pokonywali sterty liści... Dobrotliwym śmiałkom towarzyszyły siostra Celina i prof. Małgorzata Koszyk. Zdjęcia udostępnione przez wolontariuszkę Zuzkę
Uczniowie klas II Technikum Weterynarii, Architektury Krajobrazu, Hodowli Koni i Żywienia i Usług Gastronomicznych byli na dwudniowej wycieczce do Pragi w dniach 10-11 października.Pierwszego dnia zobaczyliśmy Pałac w Mosznej, który jest jednym z najbardziej znanych obiektów zabytkowych na ziemi opolskiej. Potężny kompleks, zachwycający swoim rozmachem i kunsztem architektonicznym przypomina bajkowy zamek.Kolejnym punktem naszej wycieczki była Stadnina Koni w Mosznej, robiąca wrażenie nie tylko na miłośnikach tych pięknych zwierząt. Tego samego dnia mieliśmy również możliwość poszerzenia swojej wiedzy historycznej z zakresu II wojny światowej zwiedzając sztolnie Włodarz. Położone w Górach Sowich, były częścią hitlerowskiego planu pod kryptonimem „Riese”, czyli „Olbrzym. Krótki pobyt w tej podziemnej budowli był doskonałą okazją na poznanie strasznego losu więźniów wojennych, zmuszanych do niewolniczej pracy przy jej budowie oraz kilku hipotez na temat jej przeznaczenia.Drugiego dnia zwiedzaliśmy Pragę. Zobaczyliśmy najważniejsze atrakcje tego pięknego miasta, m.in. Most Karola, Katedrę Św. Wita, 600-letni Zegar Astronomiczny czy też Zamek na Hradczanach
Na zakończenie sezonu jeździeckiego zgodnie z tradycją odbywa sie świeto Hubertusa. Jeźdźcy uczestniczą w pogoni za lisem, a także w „Biegu św. Huberta”. Z uwagi na niepewną, jesienną aurę w naszej szkole świętowaliśmy 26 X.Organizacją święta zajął sie Jacek Wodyński z uczniami Technikum Hodowli Koni.Na zakończenie był tradycyjny bigos oraz pieczona kiełbasa.Obsługą zaproszonych gości zajęły się panie Anna Wilk oraz Elżbieta Repel z uczniami Technikum Żywienia.