Zakończyliśmy dwutygodniowy staż zawodowy w Rimini. Nasz pobyt we Włoszech realizowany był w ramach programu ERASMUS+; projekt: Akredytowane projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia
i szkolenia zawodowego nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000060764
Zgodnie z naszymi kierunkami kształcenia pracowaliśmy w różnych firmach, zdobywając nowe doświadczenie zawodowe i nawiązując kontakty z włoskimi pracodawcami.
Uczniowie technikum weterynarii odbywali praktyki w klinikach i lecznicach weterynaryjnych. Była to doskonała okazja do poznania specjalistycznych urządzeń i nowoczesnej aparatury wykorzystywanej do diagnostyki i leczenia zwierząt. Uczestniczyli również w zabiegach i operacjach.
Mieli też możliwość rozmowy z właścicielami zwierząt, które pojawiły się w lecznicach.
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywali staż zawodowy w restauracjach, pizzeriach i barach. W trakcie stażu poznawali tajniki kuchni włoskiej, uczestniczyli w przygotowaniu i serwowaniu potraw typowych dla tego regionu (owoce morza, ryby, pasty) oraz deserów.
Grupa uczniów z technikum hodowli koni swoje praktyki realizowała w położonej poza miastem stadninie koni. Codziennie wykonywali prace związane z chowem, hodowlą i opieką nad końmi różnych ras. Poznawali również wyposażenie stadniny.
Wszyscy uczniowie spotkali się z ogromną przychylnością i otwartością pracodawców i innych pracowników zakładów, w których realizowali swój staż.
Potwierdzeniem odbycia stażu i uzyskania nowych umiejętności są otrzymane podczas podsumowującego pobyt spotkania w instytucji przyjmującej nas – SISTEMA TURISMO certyfikaty (w wersji polskiej i angielskiej).
Pobyt na stażu zawodowym to nie tylko praca, ale i poznawanie nowego kraju (jego kultury i atrakcji) oraz wypoczynek. Zwiedziliśmy Rimini, Florencję i Sam Marino. Czas wolny najchętniej spędzaliśmy na plaży.
Przed nami już tylko pakowanie i droga powrotna do domu. Do zobaczenia w Nawojowej!
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć i prezentacji.